×

Bosna i Hercegovina - nova i neotkrivena destinacija na MICE tržištu

Otkrijte prednosti Bosne i Hercegovine kao kongresno-incentive destinacije koja nudi raznovrsne mogućnosti u organizaciji poslovnih događanja i incentive putovanja
BiH
BiH
Foto: Pixabay

Skriveno blago na svjetskoj karti MICE (Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions/Events) destinacija, koje pruža obilje jedinstvenih iskustava - je Bosna i Hercegovina. Zemlja još neprepoznatog potencijala na svjetskoj razini budi se i razvija pa je vrijeme da svi saznaju koje pogodnosti, destinacije, kapacitete, ljepote i doživljaje može pružiti poslovnim gostima. U tome će uvelike pomoći i novi specijalizirani portal PoslovniTurizam.ba koji na jednom mjestu pruža sve relevantne informacije.
Turizam kao stup gospodarstvaNekoliko je razloga koji BiH čine atraktivnom destinacijom za kongresna i poslovna putovanja, a prije svega valja naglasiti iznimnu privlačnost zemlje s raznolikom prirodnom, kulturnom i povijesnom baštinom te gostoljubivost lokalnog stanovništva koja nadilazi očekivanja i ostavlja poseban utisak na svaga tko posjeti ovu zemlju.

Značajan udio gospodarstva Bosne i Hercegovine čini turizam – 10,3% u 2019. godini prema istraživanju World Travel & Tourism Council (WTTC). Prema analizama Svjetske turističke organizacije (WTO), imala je treću najveću stopu rasta turizma u svijetu između 1995. i 2020. godine. Ovaj sektor gospodarstva nastavlja se strateški razvijati što je vidljivo po aktivnostima i potpori koje Europska unija u Bosni i Hercegovini pruža kroz bespovratna sredstva i projekte kroz koje ulaže u razvoj turističke infrastrukture. Značajna je i potpora Američke agencije za razvoj i suradnju kroz projekt USAID Turizam - Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji ima za cilj pomoći lokalnoj industriji na poljima organizacije, edukacije i obrazovanja te integriranja u međunarodnu zajednicu. Osim toga, dolazak novih aviokompanija i avio linija u bosanskohercegovačkim zračnim lukama, razvoj prometne infrastrukture među ključnim lokalnim destinacijama i najave novih hotela, dodatna su potvrda ulaganja u razvoj turizma.

Neposredna blizina glavnih MICE tržištaJedna od prednosti BiH jest njezin geografski položaj - nalazi se u srcu Balkana, u neposrednoj blizini ključnih MICE tržišta (između Europe i Bliskog istoka), što je čini pristupačnom destinacijom za goste iz različitih dijelova Europe i svijeta.

Četiri međunarodne zračne luke u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci i Mostaru povezuju sve najvažnije destinacije s ostatkom svijeta. Osim toga, na krajnjem jugu zemlje, moguće je koristiti Međunarodnu zračnu luku Dubrovnik koja je udaljena dva sata vožnje od Mostara, zračnu luku Split također udaljenu dva sata vožnje autocestom od Mostara, dok je sjever i područje oko Banja Luke dobro povezano autocestom sa zagrebačkom zračnom lukom udaljenom oko 2 sata vožnje.

Sarajevo Film Festival

Kulturna raznolikost i prirodne ljepote – temelji za nezaboravna iskustvaOsim prometne povezanosti, BiH je zemlja bogate kulturne baštine u kojoj se miješaju različiti povijesni utjecaji i tradicije uključujući osmansku, austrougarsku i balkansku kulturu. Stoga obiluje povijesnim znamenitostima među kojima se posebno ističu stari grad u Sarajevu, Stari Most u Mostaru, kao i razni muzeji i spomenici koji prikazuju bogatu povijest i kulturnu baštinu zemlje.

Sarajevo je ujedno poznato i kao "olimpijski grad", ali i mjesto sa snažnom vjerskom raznolikošću i kulturnom baštinom te kao dom svjetski popularnog Sarajevo Film Festivala.
Međugorje je jedno od vrlo popularnih hodočasničkih lokacija te treće najvažnije vjersko mjesto u Europi, Neum je poznat kao jedini obalni grad BiH s pješčanim plažama i nekoliko velikih turističkih hotela.

Neizostavno je spomenuti i lokalitete UNESCO-ve baštine, koje uključuju Stari most na rijeci Neretvi u gradu Mostaru, most Mehmed-paše Sokolovića na rijeci Drini u Višegradu i srednjovjekovna groblja. Tu su i drugi povijesni gradovi s kulturnom baštinom - Banja Luka s poznatom tvrđavom Kastel, Hramom Hrista Spasitelja i Ferhadija džamijom, zatim Jajce s prekrasnim slapovima, Trebinje sa starim gradom, samostanima i vinogradima, Tuzla, Zenica, Bihać, Livno, Blagaj, Prijedor i drugi.

Počitelj, BiH

Bosna i Hercegovina je nadaleko poznata i po svojoj prekrasnoj prirodi koja uključuje planine, rijeke, jezera i nacionalne parkove. Tako ova zemlja nudi različite mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, poput planinarenja, raftinga, biciklizma i skijanja, što može dati dodatnu vrijednost kongresnom iskustvu i omogućiti sudionicima da istraže prirodne ljepote zemlje. Tu se ističu skijališta Jahorina, Bjelašnica i Igman koja BiH pozicioniraju kao odličnu i povoljnu europsku skijašku destinaciju. Nacionalni parkovi nastali su oko prirodne baštine planine Kozare, kanjona Sutjeske, doline Une i rijeke Drine, a za rafting su povoljne rijeke Vrbas, Tara, Drina, Neretva i Una. Parkovi prirode su područja u kojima se tek razvijaju turistički proizvodi pa ćemo spomenuti Bardaču, Blidinje, Hutovo blato, vodopad Skakavac i Vrelo Bosne.

Ovakva raznolikost i bogatstvo kulturne baštine i prirode izvor su neiscrpnih mogućnosti kreiranja različitih i zanimljivih pre i post programa, itinerara za incentive, za team building i sportske aktivnosti na otvorenom ili dodatne izlete i aktivnosti za sudionike kongresa.

Hotelski kapaciteti i autohtono gastronomsko iskustvoU Bosni i Hercegovini se kao kongresni kapaciteti najviše koriste kongresni hoteli s konferencijskim sadržajima, kao i posebni prostori poput sportskih, kulturnih i poslovnih centara. U ponudi su raznovrsne opcije smještaja, uključujući hotele visoke kategorije, boutique hotele, seoske kuće i planinska odmarališta. Bosna i Hercegovina, razvijajući sve više svoju turističku ponudu, privlači i međunarodne lance hotela. Sve to omogućuje organizatorima događaja da pronađu smještaj koji odgovara različitim potrebama i preferencijama sudionika.

Grand Hotel Bristol Sarajevo

Ne smije se zanemariti niti gastronomska ponuda jer BiH je poznata po svojoj ukusnoj hrani, koja uključuje razne mesne specijalitete, kao što su ćevapi, burek i raznovrsna jela od janjetine i govedine. Sudionicima poslovnih događanja i incentiva tako se pruža prilika da uživaju u autentičnim bosansko-hercegovačkim jelima i gastronomskim iskustvima.

Povrh svega nabrojanog, BiH se ističe kao vrlo pristupačna destinacija po pitanju troškova najma dvorana, smještaja, hrane i usluga u usporedbi s drugim kongresnim destinacijama u Europi, koja pruža izvrsnu vrijednost za novac.